DOLAR 37,9644 0.05%
EURO 42,3265 2.66%
ALTIN 3.822,36-0,11
BITCOIN 0%
Bursa
11°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Plastik Atıklar Doğmamış Bebekler için Bile Büyük Tehdit  plastik atiklar dogmamis bebekler icin bile tehdit

Plastik Atıklar Doğmamış Bebekler için Bile Büyük Tehdit plastik atiklar dogmamis bebekler icin bile tehdit

ABONE OL
Şubat 17, 2025 07:23
Plastik Atıklar Doğmamış Bebekler için Bile Büyük Tehdit  plastik atiklar dogmamis bebekler icin bile tehdit
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim, teknoloji, mühendislik, tıp, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında akademik yayıncılık yapan Springer Nature tarafından hazırlanan yeni bir çalışmada, deniz, su ve kara kirliliğine ilişkin büyüyen endişenin birincil kaynağının, sentetik veya yarı sentetik bileşenlerden yapılmış plastikler olduğuna dikkat çekildi.

Çalışmada, felakete karşı geri dönüşümün gerekliliği vurgulanırken; plastik atığın yakılma sonucu, solunduğunda ölümcül olabilen dioksin gibi kanserojen kimyasallar yaydığı, hamile kadınlar ve doğmamış çocuklarının bu toksik etkilere karşı özellikle savunmasız olduğu ifade edildi.

Uluslararası kuruluşların verileri ve bilimsel araştırmaların sonuçlarına yer veren Springer Nature kaynaklı bilimsel bir çalışma, plastiklerin ekosistemler üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor. Çalışmaya göre, yılda yaklaşık 400 milyon ton plastik üretiliyor ve bu miktar son 20 yılda iki katına çıkmış durumda.

Hücre zarına girerek beyne taşınıyor: Kalp krizi ve felç riskini artırıyor

Çalışmada, ekosistemdeki hayvanların yanı sıra insanların da bu atıklardan nasıl etkilendiği tartışıldı. İnsanların içme suyundan, havadan ve yiyeceklerden gelen plastik parçacıklara veya kirleticilere doğrudan veya dolaylı olarak maruz kaldığı belirtildi.

İnsan organlarının, özellikle akciğer ve bağırsaların, mikroplastikler ve ince parçacıkları nedeniyle etkilendiği belirtildi. Çoğu zaman hücre zarlarına giren parçacıkların kan-beyin yoluna taşındığı ifade edildi.

Mikroplastikler ve nanoplastiklerin insan solunum yolundaki farklı birikim modellerini açıklamada solunum hızlarının ve parçacık boyutunun oynadığı hayati rollere dikkat çekildi.

Napoli’deki Campania Luigi Vanvitelli Üniversitesi’ndeki araştırmacıların Mart 2024 tarihli bir çalışması, kan damarları mikroskobik plastiklerle kirlenen kişilerde felç, kalp krizi ve erken ölüm riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koydu.

New England Journal of Medicine’de yayımlanan çalışmanın yazarlarından Dr. Raffaele Marfella, “Verilerimiz doğrulanırsa, kardiyovasküler sağlığı önemli ölçüde etkileyecektir çünkü plastik kirliliğine karşı savunmasızız” dedi.

“Doğmamış bebekler bile maruz kalıyor”

Araştırmacılar, mikroplastiklerin insan plasentasında bile varlığını bildiriyor. Çalışmada plastik atığın yakılma sonucu, solunduğunda ölümcül olabilen dioksin gibi kanserojen kimyasallar yaydığı, hamile kadınlar ve doğmamış çocuklarının bu toksik etkilere karşı özellikle savunmasız olduğu ifade edildi.

Gıda ve içecekler yoluyla vücuda alınan MNP’lerin, anne karnındaki çocukları bile etkilediği vurgulandı. Vücutta biriken toksinlerin anneden çocuğa geçme riskine dikkat çekildi.

Ayrıca mikroplastik ve nanoplastiklerin insan salığı üzerindeki zararları arasında değişen enerji ve biyokimyasal metabolizma, uygunsuz immünolojik işlev, oksidatif stres, hücre çoğalmasında azalma, kanser riski ve bazen alışılmadık organ gelişimi yer alır.

“Doğu Akdeniz’de çocuk hastalıklarının yüzde 30’u çevresel faktörlerden kaynaklanıyor”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine de atıfta bulunulan raporda, Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki hastalık yükünün yaklaşık yüzde 22’sinin (çocuklarda yaklaşık yüzde 30) çevre kirliliği de dahil olmak üzere çevresel risk faktörlerine bağlı olduğu belirtildi. Bu çevresel risk faktörü 100’den fazla bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalığın yanı sıra yaralanmalara da neden olduğu vurgulandı.

Verilere göre her yıl yaklaşık 854 bin kişinin sağlıksız ortamlarda yaşama veya çalışma nedeniyle erken öldüğü ve bunun bölgedeki toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sine denk geldiği ifade edildi. (WHO, 2018).

2050’de denizlerde balıktan çok plastik olacak

Ellen MacArthur Vakfı’nın 2016 tarihli bir çalışmasına göre, okyanuslardaki plastik miktarının önümüzdeki 15 yılda iki katına çıkması bekleniyor. 2050’ye kadar okyanusta balıktan (ağırlıkça) daha fazla plastik olabileceği tahmin ediliyor.

Springer Nature çalışmasında da yer verilen İngiltere merkezli Eunomia Research and Consulting tarafından yayınlanan bir rapora göre, yıllık plastik atık girdisinin %80’inden fazlası her yıl denize bırakılıyor. Deniz suyunda bulunan plastiklerin veya mikroplastiklerin çoğu, genellikle deniz rotaları boyunca yapılan yolculuklar sırasında dökülen gemi atıklarından kaynaklanıyor. Bu zararlı mikroplastikler ekosistemleri bozuyor ve biyolojik yaşam döngülerine girdiklerinde ilişkili organizmaları etkiliyor. Ayrıca insanlar da dahil olmak üzere birçok canlı türü için de risk oluşturuyorlar.

IMLRU’nun (2018) yaptığı bir araştırmaya göre, plastik atıklar 700’den fazla deniz türünü etkiliyor. Ticari balık ve kabuklu deniz hayvanlarına ek olarak, her yıl yaklaşık 100 milyon deniz memelisi plastikler ve yan ürünleri yoluyla oluşan kirlilik nedeniyle ölüyor.

Sadece deniz hayvanları değil, deniz kuşları da yüzen plastik çöpleri yutuyor. Dünya çapındaki deniz kuşlarının yaklaşık yüzde 90’ının, deniz kaplumbağalarının yüzde 52’sinin midesinde plastik artıklar bulunmuştur.

Bilim insanları, mikroplastiklerin bu balıklar yoluyla tüketen insanların vücuduna girdiğini ve birçok hastalığa neden olduğuna dikkat çekiyor.

70 yılda 1,5 milyon metrik tondan 400 milyon tona

Çalışmada, polimer plastiğin kendisi çevre için doğal olarak toksik olmasa da insanlar, hayvanlar, yaban hayatı ve çevre için sağlık riskleri oluşturan tehlikeli kimyasallar saldığına dikkat çekildi.

Son yetmiş yılda, plastik üretiminde önemli bir artış olduğu, 1950 ile 2022 arasında, plastik üretiminin 1950’deki 1,5 milyon metrik tona kıyasla 400,3 milyonu geçtiği vurgulandı.

Acilen önlem planı gerekiyor

Ekonomik Kalkınma ve iş birliği Örgütü’nün (OECD) 2022 tarihli bir raporunda, dünya çapında plastik üretiminin son 20 yılda iki katına çıktığı ve bunun sadece yüzde 9’unun başarıyla geri dönüştürüldüğü tespit edildi.

Bu verilerin ışığında, yenilikçi geri dönüşüm teknolojileri ve çevresel riskleri en aza indirmeyi, uzun vadeli ekolojik istikrarı teşvik etmeyi amaçlayan sürdürülebilir yaklaşımlar da ele alındı.

Gezegende biriken milyonlarca ton metrik plastiği azaltmanın, biyolojik olarak parçalanabilir ve kompostlanabilir plastiklerin geliştirilmesine ve geri dönüşüm teknolojilerinin ilerletilmesine bağlı olduğu vurgulandı. Geri dönüşümdeki teknolojik yeniliklerin, plastik çöp yönetiminin etkinliğini ve verimliliğini hızla artırdığına dikkat çekildi.

Kaynak : https://www.cevremuhendisligi.org/index.php/cevre-aktuel/haberler/3400-plastik-atiklar-dogmamis-bebekler-icin-bile-tehdit

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

GENEL

6 gün önce

Myanmar’da 7.7 büyüklüğünde deprem: Tayland’da da hissedildi

GENEL

6 gün önce

 Güney Kıbrıs’ta Türkiye karşıtı terör örgütü kuruldu !!

GENEL

6 gün önce

Meteoroloji’den Bursa’ya yeni yağış uyarısı !

GENEL

6 gün önce

Bayram’da cezaevlerinde açık görüş yapılacak !!

EKONOMİ

6 gün önce

Bazı kurulların isimleri, görev ve yetkileri değiştirildi

GÜNDEM

6 gün önce

İşyeri sahibini silahla saldırıp bacaklarından vurdu!

GENEL

21 gün önce

İMAMOĞLU BURSA’DAN SESLENDİ “ÜLKEYİ YÖNETENLERDE ADALET KALMADI”

GENEL

25 gün önce

Türk Anneler Derneğinden geleneksel İftar yemeği

EKONOMİ

29 gün önce

İşte dünyanın en pahalı jetlerini kullanan Türkler !

GENEL

29 gün önce

Boşanma ve nafakada yeni dönem başlıyor !

GÜNDEM

29 gün önce

Trump’ın Rusya ile bağlantılarına dair bilgiler

GÜNDEM

29 gün önce

2025 Oscar ödülleri sahiplerini buldu

GENEL

29 gün önce

İsrail, Hamas’a yeni ateşkes önerisini kabul ettirmek için Gazze’ye yardımları kesti

EKONOMİ

29 gün önce

Şubat ayında bir türlü düşmeyen yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 39,05, ENAG’a göre 79,51

GÜNDEM

29 gün önce

Almanya’da yarış halinde olan bir araç yayalara çarptı 2 kişi hayatını kaybetti !

GENEL

03 Nisan 2025

Yusuf Güney: Artık Zaman Çok Daraldı!

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

BUİKAD’ın Geleneksel Muhteşem Ödül Gecesi

GENEL

03 Nisan 2025

Trump Zelenskiy ile canlı yayında kavga etti! Zelenskiy Savaşmak istiyor dedi!

GENEL

03 Nisan 2025

Derya Bedavacı’dan Muhteşem Müzik Gecesi

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Bursa Gecelerinde 14 Şubat Sevgililer Günü Kutlaması

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Bulduğu icat ile gezegeni yok etmek üzereyken yıllar önce kontrol altına alındı !!

GÜNDEM

03 Nisan 2025

2025 Yılı içinde 95 milyar Euro yatırım yapacak olan Avrupa Yatırım Bankası savunmaya 2 milyar Euro ayıracak

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Yeni Trafik Levhasının Anlamı

GENEL

03 Nisan 2025

WEF Belgesi 2025 te 6 Milyar İnsanın Öleceğini Doğruladı

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Bursa’da aile hekimlerinden basın açıklaması bizi duyuyorsunuz ancak anlamıyorsunuz

GENEL

03 Nisan 2025

Bursa Kent Meydanı önünde bıçaklı dehşet !

GENEL

03 Nisan 2025

Arabesk müziğinin Ünlü sanatçısı Ferdi Tayfur hayatını kaybetti

GÜNDEM

03 Nisan 2025

2025 Trafik cezalarının bedeli kalem kalem değişti ona göre hata yapın

GENEL

03 Nisan 2025

Cetinje’de bara silahlı saldırı! 12 kişi hayatını kaybetti

GENEL

03 Nisan 2025

Rus askeri verileri deşifre edildi

GÜNDEM

03 Nisan 2025

KEŞKE OKUSANIZ KUMARI !

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Şehit Ailelerine Destek İçin 7/34 Raflarda Yerini Aldı

EKONOMİ

03 Nisan 2025

Asgari ücret sonrası ilk açıklama geldi!

GENEL

03 Nisan 2025

Balıkesir’deki patlayıcı fabrikasındaki faciada son yapılan açıklamaya göre 11 kişi hayatını kaybetti

EKONOMİ

03 Nisan 2025

2024’ün bizden aldıkları..

GENEL

03 Nisan 2025

Son dakika !!! Bursa Adliyesinde Silahlı Çatışma! Ölü Ve Yaralılar Var…

GENEL

03 Nisan 2025

Askeri Helikopterimiz Düştü 6 Şehidimiz Var !

MAGAZİN

03 Nisan 2025

2025 KEHANETLERİ

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Bursa Magazin Geceleri

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Hande Yener’in Muhteşem Bursa Konseri

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Keremcem Bursa’da Dinleyicisiyle Buluştu

GENEL

03 Nisan 2025

Suriye ve Rus güçleri, Halep ile İdlib’i bombalıyor

VİDEO GALERİ

03 Nisan 2025

Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Londra’da altı kişi terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile gözaltına alındı

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Merkel’in anı kitabından ‘Ona yardım etmekle suçlandım’

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Kur’an’ı kerimin altın yaprağının altında gizli ayet ortaya çıkarıldı

GÜNDEM

03 Nisan 2025

TRAJİKOMİK BURSA TRAFİĞİ

GÜNDEM

03 Nisan 2025

3. Dünya Savaşı Başladımı?

EKONOMİ

03 Nisan 2025

Kemal Kılıçdaroğlunun tarihe not düşen muhteşem savunması

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Rusya “Savaşta yeni bir aşama” diyerek duyurdu ‘Gerekli yanıt verilecek’!!

GENEL

03 Nisan 2025

Yumruklar değil reyting konuştu

EKONOMİ

03 Nisan 2025

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünden iddialara yalanlama

VİDEO GALERİ

03 Nisan 2025

Meteoroloji’den son dakika hava durumu tahmini

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Son dönemde kan donduran bir akım başladı; karanlık turizm !!

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Rusya’nın Kamçatka Yarımadası’ndaki en büyük yanardağlardan biri patladı

EKONOMİ

03 Nisan 2025

CHP Başkanı Özel: Birilerinin MİT’e Ankara Büyükşehir için talimat verdiği bilgisini aldım

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Bülent Ersoy Bursa’da Hayranları İle Buluştu

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Toy “ Kayapa OSB’miz sınırları içinde kimyasal gaz salımı yapan firma bulunmamaktadır

GÜNDEM

03 Nisan 2025

BTSO Başkanı İbrahim Burkay; “Tam Bağımsızlığın Olmazsa Olmazı Ekonomik Bağımsızlıktır”

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Otomotiv Endüstirisinin Başkenti Bursa, Türkiye’yi Geleceğe Taşıyor

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Bursa’da Muhteşem Cumhuriyet Coşkusu

GÜNDEM

03 Nisan 2025

F1 Meksika GP’de Zafer Carlos Sainz’ın

GENEL

03 Nisan 2025

Team Türkiye Valensiya’dan 5 Madalya ile Dönüyor

GENEL

03 Nisan 2025

Hakan Altun Joly Joker de hayranları ile Buluştu

EKONOMİ

03 Nisan 2025

8. BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri töreni

GENEL

03 Nisan 2025

TAD’den Cumhuriyetin 101.Yılına Özel Konser

GENEL

03 Nisan 2025

Toprak Razgatlıoğlu, 2024 Dünya Superbike’ta Şampiyon oldu

GENEL

03 Nisan 2025

TOSFED’den Anlamlı Anıtkabir Ziyareti

EKONOMİ

03 Nisan 2025

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen kaçak olarak yaşadığı ABD’de Öldü

GENEL

03 Nisan 2025

Yahya Sinvar’ın Ölümü Hareketin gücünü artıracak

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Smotrich: Yahudi Devleti’nin Şam’a kadar genişlemek zorunda olduğu yazılıdır

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Borrell, Netanyahu’ya sert çıktı

VİDEO GALERİ

03 Nisan 2025

Avrupa’da otomobil endüstrisi krizde mi?

MAGAZİN

03 Nisan 2025

Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi Cumhuriyet’e özel konser düzenleyecek

GENEL

03 Nisan 2025

Bursa GESİAD Oktobeer Fest ile yaza veda etti

FOTO GALERİ

03 Nisan 2025

Meteoroloji saat verdi yağışlar geliyor!

GENEL

03 Nisan 2025

Açık Havada MaNga Coşkusu

GENEL

03 Nisan 2025

Derya Bedavacı’nın Jolly Joker’de Muhteşem Konseri

GENEL

03 Nisan 2025

Melek Mosso’dan Muhteşem Müzik Şovu

GENEL

03 Nisan 2025

Bursa Altıparmak Caddesi’nde Kanlı İnfaz !

GENEL

03 Nisan 2025

Bursa Osmangazi’de Taksi ve Motosiklet Çarpıştı 2 Yaralı

GENEL

03 Nisan 2025

İran’dan İsrail’e büyük tehdit! ‘Vurabilirdik ama vurmadık’

GENEL

03 Nisan 2025

Ümraniye’de polis memurunu öldüren Y.E.G.’nin ifadesine ulaşıldı

GENEL

03 Nisan 2025

Lübnan’da ateşkes çağrılarının ardından Netanyahu orduya ‘tüm gücüyle savaşma’ talimatı verdi

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Joe Biden 6 aylık hedeflerini açıkladı. Senato buz gibi…

SPOR

03 Nisan 2025

En fazla kızaran takım Antalyaspor! Tam 5 futbolcu….

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Norweç silahlı kuvvetleri kadınlardan oluşan özel kuvvetler eğitimlerini başlattı.

SPOR

03 Nisan 2025

Cristiano Ronaldo’nun akıllara zarar tüm kariyerinin istatistiğini çıkardık !

SPOR

03 Nisan 2025

Galatasaray’a kötü haber! Monaco’dan flaş Onyekuru kararı.

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Trump’tan seçim sonrası ilk mülakat

GÜNDEM

03 Nisan 2025

Avusturya başbakanı Sebastian Kurz ile ilgili bilinmeyenler

300x250r
300x250r